Wat kost een animatie video?

Kosten, prijzen & uurtarieven

Direct antwoord: de kosten voor het laten maken van een animatievideo ligt gemiddeld tussen de 2.000 en 8.000 euro.

Uiteraard is dit afhankelijk van jouw wensen en de kwaliteit van het animatiebedrijf. Animatiemaken.nl helpt je graag bij het vinden van de juiste animatiemaker passend bij jouw budget.

Bovenstaande is slechts een indicatie. Als je wil, kan het natuurlijk goedkoper of duurder. Dit heb je in eigen hand.


Kosten berekenen

Wil je informatie ontvangen over de geschatte kosten van jouw gewenste animatievideo? Navigeer dan naar onze volgende pagina…

Bereken de kosten

Hoe wordt de prijs bepaald?

Bij het maken van een animatievideo komen verschillende professionals kijken die veel uren maken. Zo worden er uren gemaakt door designers, tekenaren, voice-overs en kosten de gemaakte uren door de projectmanager en overleg ook geld.

De kosten voor een kwalitatief animatiefilmpje lopen dan al snel op naar €2.000 tot €8.000. Dat klinkt duur voor een video van pakweg 60 seconden…

Uit onderzoek blijkt echter dat je als bedrijf dit bedrag gemiddeld binnen een half jaar hebt terugverdiend. Daarna levert de video ‘extra’ geld op. Absoluut de moeite waard dus!

Budget-tip: Wanneer je van plan bent om meerdere animaties te laten maken, is het verstandiger om de opdracht te bundelen. Het ontwikkelen van vier animatievideo’s kost dan gemiddeld €7.500 tot €17.500.


Maar welke factoren bepalen verder de uiteindelijke prijs van een animatievideo? We zetten de belangrijkste factoren op een rij:

 • 1. Hoe lang moet de animatievideo duren?
 • 2. Hoe kwalitatief/professioneel moet de animatie worden?
 • 3. Wat is het uurtarief van animatiemakers?
 • 4. Stijl van de video (eenvoudig of complex)
 • 5. Storytelling: moet het verhaal nog bedacht worden?
Wat gaat het kosten? Kwaliteit kost geld
Des te groter het project, des te hoger de kosten

1. Hoe lang moet de animatievideo duren?

De duur van de animatie is een belangrijke factor in de bepaling van de kosten. Maak het dus niet onnodig lang. Het kost de bezoeker veel moeite om de aandacht te bewaren bij animatie van >60 seconden. Animaties zijn er om op een korte en krachtige manier een boodschap over te brengen op de kijker. Minutenlange uitleg? Daar zit geen kijker op te wachten.

De ideale lengte voor een animatie video is 1 minuut (60 seconden). Gemiddeld bevat een script 150 woorden. Uiteraard is dit afhankelijk van het soort video die je maakt.

Hou het dus kort, maar krachtig! Dit scheelt ook in de kosten. Stel jezelf de volgende twee vragen om de duur in te schatten:

Wat voor een soort video is het?

 • Wanneer de boodschap eenvoudig over te brengen is zoals bij een promotiefilmpje, is een korte maar krachtige video van 30 tot maximaal 60 seconden uitstekend geschikt.
 • Wanneer je een uitlegvideo wil laten maken mag de duur langer zijn. Het is dan wel de kunst om de lading te dekken met zo min mogelijk woorden. Een ideale uitlegvideo heeft een duur van 60-90 seconden.
 • Heb je een zeer complexe uitleg te geven? Dan kan er dus worden afgeweken van de richtlijn van 1 minuut. Houd het wel zo kort mogelijk. Daarnaast moet je rekening houden met hogere kosten.

Wat is de doelgroep?

Houd altijd rekening met de doelgroep. Ouderen zitten niet te wachten op een flitsende uitleg in een moordend tempo. Jongeren haken snel af wanneer het langdradig wordt. Houd hier rekening mee.

Een duur van 1 minuut is ideaal omdat het voor bijna alle doelgroepen een fijne duur is.


Wat het kost?
De prijs van een animatievideo heb je deels zelf in de hand

Vraag vrijblijvend een kosten overzicht aan

Wij raden aan om vrijblijvende offertes op te vragen bij diverse bedrijven, waarna zij met een grove schatting van de totale kosten komen. Mocht dit interessant klinken, kun je een (gratis) intakegesprek aanvragen waarin een betere schatting wordt gemaakt. Vaak wordt een vaste prijs voorgesteld in een offerte. Dit voorkomt dat je achteraf onvoorziene kosten moet betalen.

Vaak wordt de offerte opgedeeld in de volgende uren:

 • Werkuren voor conceptbepaling en inhoud
 • Schrijfuren van de voice-overs
 • Tekenuren van de tekenaars
 • Animeeruren van de designers
 • Werkuren door de sound enigineers
 • Marketinguren voor de promotie van de video (indien gewenst)
 • Regeluren door de projectmanager
 • Adviesuren

Vul het aanmeldformulier in

Dit maakt een inschatting van het totaal aantal uren, vermenigvuldigd met het uurtarief bepaald dat de totale prijs van het project.

Ben je benieuwd naar hoeveel uren er worden verwacht bij het maken van jouw idee? Vul dan onderaan de pagina het aanmeldformulier in.

Budget-tip: Wil je tegen een zeer scherp tarief een filmpje laten maken? Dan kun je uiteraard enkele stappen in het proces al (deels) zelf doen, zoals de storytelling.


Bronnen: Frankwatching, Pixabay.

Wat kost een animatie video?
4.3 (86.67%) 3 stemmen